Titanic je potonuo zbog požara!?

Iako je od potonuća Titanica prošlo gotovo 105 godina ova pomorska tragedija još uvijek zaokuplja pažnju raznih stručnjaka, novinara, entuzijasta, i svjetskih medija. Po novoj teoriji koje je iznesena ovih dana slavni nepotopivi Titanic nije potonuo od udara u santu leda nego od požara!?…

Više od 1.500 putnika je izgubilo živote kada je Titanic potonuo na krstarenju od Southamptona do New Yorka u travnju 1912. godine. I dok je uzrok katastrofe dugo pripisivan santi leda, novi dokazi upućuju na to da je vatra izbila u trupu i tinjala nezapaženo gotovo tri tjedna, što je na kraju dovelo do potonuća.

Stručnjacima je teorija o požaru bila poznata i ranije, a najnovija analiza fotografija potakla ih je da okrive vatru kao primarni razlog potonuća.

Novinar Senan Molony koji je proveo više od 30 godina istražujući potonuće Titanica, proučio je fotografije koje je snimio glavni inženjer elektrotehnike na brodu prije nego što je napustio brodogradilište. Molony je rekao kako je uočio nešto više od 9 metara duge crne tragove duž desne strane trupa, upravo tamo gdje je brod probila santa leda.

“Tražili smo dio gdje je led probio trup broda i shvatili da je upravo na tom dijelu brod bio oštećen i prije nego što je napustio brodogradilište u Belfastu” kaže Molony.

Stručnjaci su kasnije potvrdili da je crne tragove vjerovatno uzrokovao požar koji je počeo u donjem dijelu broda. Ekipa od 12 ljudi je pokušala ugasiti požar, ali je bio prevelik da bi se obuzdao. Temperatura je dosezala i do 1.000 stupnjeva.

Na kraju, kada je Titanic udario u led, čelični trup je bio toliko oslabljen da je probijen.

Joseph Bruce Ismay, predsjednik tvrtke koja je sagradila Titanic strogo im je zabranio da putnicima govore bilo što o požaru. Senan Molony je svoje saznanje prikazao u dokumentarcu “Titanic:Novi dokazi”, koji je emitiran za Novu godinu na kanalu Channel 4.

Molony također tvrdi da je brod u Southamptonu bio okrenut tako da putnici ne vide štetu koja je na brodu nastala zbog požara.

“Ovo nije jednostavna priča o sudaru broda s ledenom santom i o potonuću. Ovo mijenja cjelinu priče. Stručnjaci tvrde da kada takva temperatura dođe u dodir s čelikom, oslabi ga za do 75 posto”, dodaje novinar.

“Za požar se znalo, ali je zataškavano. Titanic nikada nije trebao zapravo ni zaploviti” zaključio je Molony.

Leave a Reply

Koristimo kolačiće kako bismo osigurali pravilan rad naše web stranice. Klikom na bilo koji link na ovoj stranici prihvaćate uporabu kolačića na Vašem računalu. Ok